was successfully added to your cart.

Este un eveniment greu de descris în cuvinte dar, am considerat că este important să încerc să-i surprind aspectele esențiale, astfel încât să vin în sprijinul celor care vor dori să participe în viitor.
Derulat pe perioada a 9 zile consecutive (22 aprilie – 1 mai), cu un program solicitant pentru expozanți, cuprins între orele 10.00-22.30, dar extrem de generos pentru vizitatori, târgul reunește sub cupola sa, tematici și domenii variate ale artizanatului local și mondial, fiind prezente peste 50 de țări de pe toate continentele mapamondului. Ca și exemplu, aici am întâlnit expozanți din: Columbia, Uruguay, Rusia, Mexic, Ungaria, Estonia, Franța, Indonezia, Nepal, India, Turcia, Brazilia, Spania ….și sigur nu am reușit să-i cuprind pe toți. Referitor la România, conform discuțiilor cu vecinii noștri de stand, expozanți cu ștate vechi, prezența noastră ca și țară la acest târg este ocazională și, sincer, nu mă mir deoarece costurile însumate ale cheltuielilor de pregătire, închiriere, deplasare, cazare și diurnă sunt semnificative și este destul de greu și trebuie să fii extrem de motivat pentru a fi prezent, aspect ce ulterior îți creează un dezavantaj competitiv față de expozanții ce sunt subvenționați de propriul Stat, de expozanții din alte țări cu afaceri comerciale la Florența (în speță indieni) sau față de reprezentanții țării gazdă – Italia.
Dincolo de costuri, experiența este uimitoare deoarece te trezești în mijlocul creativității umane întinsă pe o suprafață de 55000 mp. Culori, forme, combinații mai mult sau mai puțin obișnuite, clasice sau nonconformiste, din materiale mai mult sau mai puțin convenționale se regăsesc în produse frumoase și-ți amintești cât de diverși și unici putem fi prin rezultatele muncii noastre dar și asemănători prin preocupări și interese comune.
Dacă ești interesat să fii vizitator demersul este extrem de simplu. Te interesezi care este perioada târgului, îți propui o mică vacanță, te prezinți și-ți achiziționezi un bilet de intrare (costa 6 euro) și apoi te apuci de vizionare.
Dacă ești interesat să-ți faci simțită prezența la acest târg ca și expozant, anterior, ar trebui să parcurgi câteva etape extrem de utile. În primul rând trebuie să te gândești foarte bine la produsele pe care le vei expune. Deși este un târg de artizanat, în pavilionul internațional, am observat prezența unor expozanți cu produse de serie, industriale, care nu aveau nicio legătură cu tematica târgului și cu țara expozantului (lanterne, măști de gaze, pensete, foarfeci, haine, de serie, etc.). Sincer nu știu de ce a fost acceptată prezența lor. Din punctul meu de vedere probabil procesul de selecție nu a fost unul foarte riguros, iar prezența acestora generează un dezechilibru al prețului comparativ cu produsele realizate exclusiv manual. Mai este important să te gândești la produse și din prisma vizitatorului – cumpărător, care, conform observațiilor mele, în zona de expunere a standurilor internaționale este reprezentat preponderent de localnici cu vârsta cuprinsă între 16 – 80 de ani, nivel scăzut și mediu al veniturilor, care este interesat de chilipiruri și de plimbare. Rar vei întâlni turiști și persoane cu venituri medii și mari interesate de artizanat în adevăratul sens al cuvântului, aceștia fiind de regulă o prezență constantă în aria expozanților țării gazdă. Ca și sfat sunt recomandate produse mici, ieftine, diverse ca și modele dar destul de numeroase în cadrul aceluiași tip de model, ce pot deveni un suvenir sau o amintire a trecerii pe la acest târg. Știu că sună un pic ciudat, atunci când vorbești de artizanat, să produci multe produse de același tip, deoarece aduce mai degrabă a serie industrială, dar dacă asta am văzut, asta vă spun.
Dacă v-ați stabilit produsele cu care veți participa trebuie să vă gândiți cum vă veți amenaja standul și acest aspect începe prin a vă stabili dimensiunea standului și numărul de laturi libere, detalii care sunt corelate cu costurile mai mici sau mai mari de închiriere. Cel mai mic stand are 10 mp și este dotat cu o masă (estimativ 1,50 x 70 cm) și două scaune. Dacă veți dori dotări suplimentare, gen rafturi, stative, manechine, etc., veți plăti suplimentar. Pereții standurilor sunt din rigips și au maxim 5 cm grosime, sunt înalți de 2 metri, iar deasupra, la o înălțime de 3 metri de la podea, veți întâlni un tavan din traverse și bare metalice, pe care îl puteți utiliza în amenajare – se pot suspenda lucruri ușoare (doar că aveți nevoie de o scară). Deși organizatorii îți specifică să nu bați cuie prin pereții standului am văzut expozanți ce nu au respectat acest amănunt. Este adevărat că nu știu dacă ulterior vor plăti.
Legat de stand trebuie să mai știți că, în cursul nopții, trebuie să aveți la îndemână un material suficient de mare (mesh, banner, folie, etc.) cu care să vă izolați standul utilizând pereții laterali pe care îi aveți la dispoziție.
În timpul târgului este indicat să fiți minim 2 persoane deoarece, timpul de expunere fiind foarte mare, de peste 12 ore, trebuie să faceți cu schimbul. Ideal ar fi ca reprezentanții standului să cunoască la nivel conversațional italiana, deoarece nu se prea vorbește în engleză. Vă recomand să vă dotați cu o carte de citit deoarece foarte multe persoane sunt doar în plimbare și aveți suficient timp să vă completați orele de lectură sau, de ce nu, cred că puteți veni cu uneltele meșteșugului practicat pentru a lucra efectiv.
În timpul liber vă recomand să vizitați tot târgul care are o suprafață impresionantă, cu foarte multe pavilioane organizate distinct pe diverse tematici (cosmetice, îmbrăcăminte, încălțăminte, bijuterii, produse pentru casă, produse pentru grădină, jucării, mobilier, marochinărie, alimente – patiserie, cofetărie, conserve, carne, sucuri, băuturi, fructe, etc…). Pentru fiecare tematică sunt zeci de expozanți ce reprezintă culturi diferite, gusturi particulare, așa că, dacă nu știi ce-ți dorești, este extrem de greu să te hotărăști cu privire la ceea ce vei achiziționa. Dacă dispui de bani de cheltuit în mod nejustificat aici este locul în care o poți face foarte ușor.
La acest târg nu veți întâlni, decât foarte rar, persoane interesate de negocierea unor contracte, târgul fiind centrat pe relația directă producător – cumpărător. În rest puteți observa cumpărătorii pentru a vă face propria idee cu privire la comportamentul oamenilor în postura de cumpărător. ……. și fiți pregătiți să primiți și aprecieri dar și capete întoarse atunci când văd țara de origine (cred că există multe prejudecăți negative cu privire la România).
Pentru noi a fost o experiență uimitoare, din care am avut foarte multe de învățat. Am întâlnit mulți români, iar unii și-au exprimat dorința de a vedea prezența țării noastre la astfel de evenimente, ideal ………ați ghicit, cu mici și bere ).

Leave a Reply

preloader